Kinek kell bejelentenie?

Kinek kell az EKÁER számot kérnie és mikor?

Import

Az Európai Unió más tagállamában található feladási címről Magyarország területén található átvételi címre történő közúti fuvarozás esetén a meghatározott adatokat az EKÁER szám megállapítása érdekében termékbeszerzés esetén a címzett, termékbeszerzéstől eltérő egyéb cél esetén az átvevő jelenti be az állami adó- és vámhatósághoz legkésőbb a termék fuvarozásának megkezdéséig.

Export

Magyarország területén található feladási címről az Európai Unió más tagállamában található átvételi címre történő közúti fuvarozás esetén értékesítés esetén a feladó, értékesítéstől eltérő egyéb cél esetén a terméket felrakodó jelenti be az állami adó- és vámhatósághoz az EKÁER elektronikus felületén legkésőbb a termék gépjárműre történő felrakodásának megkezdéséig.

A rendszám adat nem szükséges az EKÁER szám megállapításhoz, azonban ezt az adatot is legkésőbb a termék gépjárműre történő felrakodásának megkezdéséig be kell jelentenie a feladónak, illetve a terméket felrakodónak.

Belföldi szállítás

Belföldi feladási címről belföldi átvételi címre történő közúti fuvarozással járó, első belföldi adóköteles (nem közvetlenül végfelhasználó részére történő) termékértékesítés esetén, a meghatározott adatokat az EKÁER szám megállapítása érdekében a feladó jelenti be az állami adó- és vámhatósághoz az EKÁER elektronikus felületén, legkésőbb a termék gépjárműre történő felrakodásának megkezdéséig.

A rendszám adat nem szükséges az EKÁER szám megállapításhoz, azonban ezt az adatot is legkésőbb a termék gépjárműre történő felrakodásának megkezdéséig be kell jelentenie a feladónak.

Forrás: NAV