EKÁER: A NÉBIH megnehezíti az EKÁER felhasználók dolgát

EKÁER felhasználóink jelezték, hogy a NÉBIH köteles (Élelmiszerlánc-felügyelet alá vont) termékek szállítása és első lerakodása nem lehetséges, a rendszer nem fogadja el a szabványos EKÁER feladásokat. A hiba előfordul szállítmány létrehozásakor, módosításakor, de akár a véglegesítéskor is, amikor már azt hihetnénk, hogy nem érhet meglepetése, mert a szállítmány indulását az EKÁER még elfogadta.

A felhasználói bejelentések során minden esetben a TC_UNLOAD_ADDR_MUST_BE_REG_IN_NEBIH hibaüzenetre panaszkodtak. Felvettük a NAV-val a kapcsolatot a hibajelentés pontos értelmezése céljából és az alábbi választ kaptuk:

Egy tegnapi frissítést követően változott a Nébih címadatok ellenőrzése, sajnos tájékoztatás híján egyelőre mi sem tudunk pontosat mondani.
A regisztrált Nébih címadatokra ezen a linken tudnak rákeresni: https://portal.nebih.gov.hu/elso-betarolasi-hely-kereso

Az itt szereplő címeket kell 1:1-ben megadni a bejelentésekben, viszont sajnos nem ugyan azokkal az elnevezésekkel operál a Nébih, mint amikkel az EKÁER (egyelőre), így amennyiben elsőre nem sikerül megtenni egy bejelentést, úgy azt tudjuk javasolni, hogy próbáljanak ki minden lehetséges variációt a beviteli mezőkben megadott adatok szempontjából.

A kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!

A NÉBIH rendszer az államigazgatás része, de nem a cég/telephely adószáma alapján dolgozik. Ehelyett címadatokat használ, amelyeket – mint az köztudott – sokféle írásmóddal lehet írni (u. vagy utca, stb.)

Kollégáink a hozzánk beérkezett bejelentéseket egyenként megvizsgálták és megpróbálták kitalálni, hogy a címadatok milyen formában adnak találatot a https://portal.nebih.gov.hu/elso-betarolasi-hely-kereso oldalon. Ezek után a címadatokat megpróbálták az EKÁER rendszerbe is hasonló módon berögzíteni. Sikerrel!

Ma reggelre ügyfeleink nagy része sikeresen bejelentette, módosította NÉBIH köteles termékeket is tartalmazó szállítmányait. Akik nem jártak sikerrel, azok számára pedig szintén egyértelmű információ áll rendelkezésre arról, hogy a lerakodási telephely egyáltalán nem rendelkezik NÉBIH engedéllyel.