EKÁER a gyakorlatban

Egyre többen kezdik el használni élesben az ekaer-feladás.hu rendszert és ennek köszönhetően sok kérdést illetve észrevételt kapunk. A gyakorlat teszi a mestert (“Exercitatio artem parat” lat.) tartja a mondás. Ez az EKÁER-nél is megmutatkozik. Kár, hogy az indulás előtt csak pár nappal….

Számos módosítást hajtottunk végre az elmúlt napokban is, hogy ügyfeleink kényelmesebben és gyorsabban használhassák a rendszert. Az alapértelmezetten mobil böngészőben is megjeleníthető ekaer-feladas.hu okostelefonos felületén optimalizáltunk, kisebb gombokkal, rövidebb szövegekkel, keskenyebb táblázatokkal tettük használhatóbbá a rendszert. A pár napja beépített útvonaltervezés szintén egy hasznos funkció, ellenőrizhető vele, hogy a fuvar annyi idő alatt megvalósítható volt-e/lenne-e.

A kényelmi funkciók mellett szembesülünk gyakorlati akadályokkal is!

Hivatalosan a rakodás megkezdése előtt minden terméket rögzíteni kell, az EKÁER szám igénylésével a biztosíték összege zárolásra kerül. A tételek módosítására van csak lehetőség, illetve tételeket lehet törölni, ha valami nem fért fel a járműre. De új tételt felvinni nem volna szabad (???), hiszen akkor mire az EKÁER szám és a rakodás előtti bejelentés?

A NAV-os EKÁER felület ugyanakkor ezt engedi: tételeket hozzáírni, tételekkel bővíteni egy már meglévő, bejelentett, EKÁER számmal rendelkező szállítmányt. Ennek mintájára a mi rendszerünk is enged tételeket hozzáadni, akár Excel fájlból, akár kézzel. Így egy már bejelentett, de még le nem zárt szállítmányt lehet módosítani, akár minden tételt ki lehet cserélni rajta.

A jövőben is rajta tarjuk szemünket és kezünket a gyakorlati kérdéseken, hogy egy naprakész, a törvényi szabályoknak és a NAV interfésznek megfelelő, állandóan elérhető rendszert szolgáltathassunk ügyfeleinknek.